O Seminario de Estudos Galegos





Entre as mulleres do Seminario de Estudos Galegos podemos destacar o traballo científico de Dolores Lorenzo Salgado, Amparo Arango Fernández e Encarnación Fraga Padín en xeoloxía, e de Celsa Pérez Moreiras en bromatoloxía. Esta científica, Celsa Pérez, realizou varios estudos sobre o queixo que é un produto básico da alimentación galega e que se obtén grazas á bromatoloxía.



Procura nun dicionario o significado do termo bromatoloxía.



En que consiste a fermentación? Que tipo de fermentación é a responsable da elaboración dos queixos? Escribe a ruta metabólica.




Son catro os queixos galegos de denominación de orixe protexida. Procura na internet cales son e que tipo de microorganismos son os empregados na súa elaboración.





A semellanza do estudo que realizou Celsa Pérez Moreiras, analiza a composición química destes catro queixos, centrándote na porcentaxe de proteínas, graxas e glícidos, na cantidade de Calcio, vitamina D, colesterol e enerxía aportada (quilocalorías por 100g).


Graxa (%)
Proteína (%)
.Glícidos (%)
Calcio (mg)
Vitamina D (µg)
Colesterol (mg)
Enerxía (Kcal)
Arzúa
77.8
22.2
0
763.85
0.25
90
397
Cebreiro
77.1
22.9
0
97.13
-
-
258
San Simón
76.5
23.5
0
954.69
0.25
90
443
Tetilla
77
23
0
809.01
0.25
90
374

Se unha persoa adolescente precisa na súa dieta dunhas 2500 kcal ao día, que porcentaxe de quilocalorías diarias representa 100g de cada queixo?




Comentarios

Publicacións populares